Nood aan duurzame terrasplanken? Probeer composiet!

Iedereen kent wel iemand met een terras uit bangkirai of ander tropisch hardhout. Dergelijke houtsoorten hebben bewezen dat ze lang meegaan en goed bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Maar het materiaal dat de levensduur van deze tropische hardhoutsoorten overstijgt, is composiet. Alleen is dit materiaal niet zo goed gekend bij het brede publiek. Toch kan composiet een meerwaarde betekenen voor jouw tuinomgeving, zeker omdat de producenten de kwaliteit en looks van het product continu perfectioneren.

Iedere terrasplank, waaronder composiet, heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder verduidelijken we de belangrijkste karakteristieken van terrasplanken van composiet, net als een aantal do’s-and-don’ts.

Specifieke uitstraling
Hoe je het draait of keert, er zullen altijd felle tegenstanders van composiet bestaan. Composiet is nog steeds onbekend en daardoor vaak ook nog onbemind. Maar veel producenten proberen de houtlook optimaal na te streven door een nerfpatroon in de plank te voorzien in combinatie met een realistische houtkleur, en dat lukt steeds beter en beter. Natuurlijk hoeft dat niet per se, want sommige sympathisanten van het product verkiezen nog steeds de egale, strakke composietplank voor een modern uitzicht. Kortom, op de markt zijn er nu heel wat esthetische mogelijkheden. Voor elk wat wils!

© Traumgarten

Minimum aan onderhoud en duurzaam
Over smaken, geuren en kleuren kan getwist worden. Eén ding staat buiten kijf: dit materiaal is zeer duurzaam en heeft geen nood aan onderhoud. Geen beits, vernis of lak komt er nog aan te pas. Regen tast dit materiaal niet aan en je moet al veel moeite doen om de planken te schenden. Indien er krassen in de planken komen, wordt het wel onmogelijk om die weg te werken in tegenstelling tot hout dat zich gemakkelijk laat opschuren. Schoonmaken doe je best met een borstel. Reinigen met behulp van een hogedrukreiniger kan ook, maar zorg ervoor dat je niet boven 100 bar gaat en spuit in de richting van de lengte. Een afstand van 25 tot 30 centimeter is ook aan te raden. Olie- en vetvlekken verwijder je best onmiddellijk met behulp van een ontvetter of zeep. Vooraleer je aan deze klus begint, vraag je best nog eens advies bij de fabrikant.

Dezelfde plaatsing als hardhout
Waar je vooral rekening mee moet houden, is een correcte plaatsing van de composietplanken. Concreet betekent dit dat planken nog lichtjes kunnen uitzetten. Het blijft immers een product waar hout in verwerkt zit, althans in combinatie met kunststof. Hanteer dus dezelfde minimale spatie tussen de planken tijdens het plaatsen. Op maat zagen is alvast geen enkel probleem.

© Traumgarten

Hogere prijs die je op termijn terugverdient
Wat sommige doe-het-zelvers weerhoudt om een composietvlonder aan te schaffen, is het prijskaartje. De totaalprijs van de composietplanken, bevestigingsclips en onderbalken ligt een stuk hoger dan al het materiaal dat nodig is om een terras in tropisch hardhout te plaatsen. Maar de uitstekende duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en levensduur zorgen voor volledige compensatie. Op het moment dat tropisch hardhout begint te rotten, kan composiet nog een eindje verder leven. Houd dit dus in het achterhoofd wanneer je toe bent aan de definitieve materiaalkeuze voor jouw terras.

© Traumgarten

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat